Dag van de Forensische Zorg 2022

 

Save the date!

Dag van de Forensische Zorg: 25 januari 2022.
Save the date en draag bij aan het programma!

 

De Dag van de Forensische Zorg vindt in 2022 weer live plaats! Op dinsdag 25 januari ontmoeten we elkaar op onze vertrouwde locatie: DeFabrique in Maarssen. Op deze dag ontmoet je collega’s uit het hele land om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Organiseer je weer mee? Op deze website kun je een eigen voorstel voor een onderdeel van het programma indienen. Deel je ideeën en save the date!

 

Spelregels

  • Bedenk een praktisch haalbaar programmaonderdeel dat aansluit bij het thema Lerend Leven.
  • Dien je voorstel uiterlijk 5 november 2021 via onderstaand voorstelformulier in.
  • Begeleid je voorstel met een concrete en wervende tekst. Waarom verdient jouw idee een plaats op de Dag van de Forensische Zorg? 
  • De programmaraad beoordeelt de voorstellen en stelt het definitieve programma vast.
  • In de week van 15 november ontvang je een terugkoppeling of je voorstel is gehonoreerd of niet.
  • Aanvraag gehonoreerd? Dan heb je een plekje op de Dag van de Forensische Zorg bemachtigd!

Thema: Lerend Leven

Het thema lerend leven kan je op verschillende manieren benaderen.  We onderscheiden vier niveaus: leren als mens (werknemer/ client), leren als organisatie, leren als sector en leren als samenleving.

 

 

De lerende mens (professional)

Na je opleiding ben je aan het werk gegaan en heb je  ervaring opgedaan in de praktijk. Al doende leer je nieuwe manieren van werken maar merk je misschien ook dat je kennis door nieuwe ontwikkelingen te kort schiet. Hoe zorg jij ervoor dat je kennis up-to-date blijft en je blijft leren? Wat zou je graag anderen willen leren en hoe zorg je voor het delen van je ervaring?

De lerende mens (client/patiënt)

Als professionals in de forensische zorg is het onze opdracht om de mensen die aan ons zijn  toevertrouwd een hoopvol perspectief te bieden. Om ze als het ware weer te leren leven. Of dat nou in een kliniek is, onder ambulante begeleiding of weer zelfstandig in een beschermde woonvorm. Hoe leer je iemand weer leven na alles wat er is gebeurd? Hoe geef je iemand handvatten om het leven weer op te pakken? 

 De lerende organisatie

Leren en innoveren vormen als het goed is een vanzelfsprekend onderdeel van elke organisatie. Een lerende cultuur maakt een organisatie aantrekkelijk voor zowel ervaren medewerkers als pas-afgestudeerden die net op de arbeidsmarkt komen. In een lerende cultuur onderkent iedereen de noodzaak van ontwikkeling. Van individuen, maar ook van teams of afdelingen. Welke mogelijkheden zijn er om als organisatie in de forensische zorg continu door te leren? Welke goede voorbeelden ken je? En wat heeft jouw organisatie nodig om een stap verder te komen?

De lerende sector

De forensische zorg is continue in beweging en we streven altijd naar verbetering. Of dat nu gaat om nieuwe kwaliteitskaders, slimmere vormen van (keten)samenwerking of het actiever delen van kennis. Binnen dit thema zoeken we voorbeelden en inspiratie voor het leren binnen de forensische zorg om de praktijk van alle dag beter te maken maar ook voorbeelden van andere werkvelden  waar we ons voordeel mee kunnen doen.

De lerende samenleving

Keer op keer blijkt het moeilijk om aan de samenleving uit te leggen wat de plek en waarde is van de forensische zorg. Of dat nu gaat over de wijk waar een kliniek staat of de Tweede Kamer waar een debat wordt gevoerd. Wat zijn inspirerende voorbeelden van initiatieven om met de samenleving te leren over de  waarde van de forensische zorg?

 


naar boven